Wat is CVT eigenlijk?

Jij bepaalt hoe je wilt klinken. Ben je op zoek naar meer bereik, volume of een rauw stemgeluid? Complete Vocal Technique biedt snelle en praktische oplossingen. Alle geluiden in alle zangstijlen zijn met CVT op een gezonde manier te maken.


Wat is CVT?

Complete Vocal Technique is een vernieuwende zangmethode ontwikkeld door Cathrine Sadolin. Met CVT kun je alle stemgeluiden op een verantwoorde manier produceren. De methode is het resultaat van 25 jaar intensief onderzoek. Sadolin startte in 2005 het Complete Vocal Institute in Kopenhagen, inmiddels uitgegroeid tot het grootste zanginstituut voor professionele en semiprofessionele vocalisten in Europa.

Geautoriseerde CVT-docenten
De docenten op deze website hebben aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen een 3-jarige CVT-docentenopleiding afgerond. Zij zijn dus de meest gespecialiseerde CVT-docenten van Nederland. Bij hen kun je niet alleen terecht voor zangles, maar ook voor advies bij spraak en bij stemproblemen zoals heesheid.

Zingen zoals jij dat wilt
Een CVT-docent velt geen oordeel over smaak en staat open voor alle stijlen. In de les staan de wensen en de doelen van de vocalist centraal. Hoe wil je klinken, wat wil je leren? Je bent vrij om je eigen sound te kiezen en je eigen muzikale stijl te ontwikkelen.

Aan de slag met CVT
Er is een uitgebreid CVT-boek beschikbaar (ook verkrijgbaar in het Nederlands), inclusief geluidsfragmenten. Onze ervaring is dat veel zangstudenten daarnaast baat hebben bij het volgen van lessen of een workshop. En lessen volgens CVT zijn leuk!

CVT in een notendop
Complete Vocal Technique gaat uit van 3 basisprincipes:
●  ademsteun
●  noodzakelijke twang
●  geen vooruitgestoken kaak en lipspanning
Deze basisprincipes moet je altijd in acht nemen, welke klank je ook maakt.

Vervolgens kies je voor een van de vier stemfuncties:

1. Neutral
2. Curbing
3. Overdrive
4. Edge (voorheen Belting)

Na het kiezen van de stemfunctie kun je de klankkleur aanpassen aan je eigen smaak.
Hierna kun je desgewenst effecten toevoegen. Voordat je met effecten kunt werken is het van belang dat je de basisprincipes, de stemfuncties en klankkleur goed beheerst.

De effecten zijn:

– distortion
– creaks and creaking
– rattle
– growl
– grunt
– screams
– vocal breaks
– toegevoegde lucht
– vibrato
– ornamentatie

Bij het zingen gelden de volgende vuistregels:

1. Zingen moet altijd goed voelen.
2. De techniek moet meteen werken, anders voer je de techniek niet goed uit.
3. Als een oefening pijn doet of niet goed voelt IS je techniek niet goed. Vertrouw op jezelf!